Ștrandul Băi Sărate Turda

 

Băile Sărate se află intr-o zonă depresionară, inconjurată de păduri, la o altitudine medie de 360 m, constituind cel de al doilea areal al rezervației naturale "Sărăturile Ocna Veche".

Harta Iosefină din anii 1769-1773 arată că la Băile Sărate existau atunci 16 lacuri.

Zona Băilor Sărate este folosită ca microstațiune balneară încă din anul 1834. Inițiativa amenajării zonei se datorează dr. József Hanko și farmacistului Lajos Velits (un reputat farmacist din secolul al XIX-lea) care au înțeles rolul profund curativ pe care îl au apele sărate ale zonei.

Alte amenajări au urmat în perioada interbelică (în lemn), apoi în anii 50 ai secolului al XX-lea, precum și în ultimii anii (după privatizarea complexului). Capacitatea ștrandului este de aprox. 8.000 de persoane. „Lacul Roman” (ștrandul), cu o adâncime de 14,2 m și o concentrație a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calități curative deosebite, ajutând la tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiunilor aparatului nervos periferic etc. Nămolurile de la Băile Sărate sunt terapeutice, au un potențial enzimologic și microbiologic și se utilizează de vizitatori în balneoterapie.

MANASTIREA MIHAI VODA

Duis congue lectus vel rutrum facilisis. In hac habitasse platea dictumst. Nam accumsan libero libero, vehicula fringilla elit mattis sed. Praesent nec feugiat velit, sit amet tempor justo. Suspendisse ac imperdiet urna, sed faucibus felis. Praesent fringilla sem non ligula venenatis laoreet. In sed iaculis eros. Aliquam laoreet erat volutpat eleifend varius. Nulla ultrices, urna interdum tincidunt ullamcorper.

CHEILE TURULUI

 

Duis congue lectus vel rutrum facilisis. In hac habitasse platea dictumst. Nam accumsan libero libero, vehicula fringilla elit mattis sed. Praesent nec feugiat velit, sit amet tempor justo. Suspendisse ac imperdiet urna, sed faucibus felis. Praesent fringilla sem non ligula venenatis laoreet. In sed iaculis eros. Aliquam laoreet erat volutpat eleifend varius. Nulla ultrices, urna interdum tincidunt ullamcorper.

CASTRU ROMAN POTAISSA

 

Tot aici, lângă Turda, romanii au construit cel mai mare Castru al lor, din Dacia. Știau că este un pământ bun și un mediu curat, căutau și comoara dacilor, dar au fost atrași, mai ales, de sarea care putea fi exploatată.

Castrul Roman Potaissa este cel mai important monument istorico-arheologic din zonă. Cu o imensă valoare pentru patrimoniul național, castrul a aparținut Legiunii a V-a Macedonica, fiind construit în anul 168, în timpul împăratului Marcus Aurelius.

Cu laturile lungi – de nord și sud – de 573 m și cele scurte – de est și vest – de 408 m, uriașul dreptunghi pe care-l descrie Castrul Roman ocupă o suprafață de 23,37 ha. Prin orientarea și poziția sa, respectă principalele cerințe ale tehnicienilor militari din acea epocă. Astfel, poarta decumană este orientată spre zona mai înalta (spre vest), iar platoul pe care a fost construit  este ferit de inundații și de torenți, dar suficient de aproape de un curs de apă. Platoul are poziție dominantă asupra orașului antic și asupra teritoriilor din preajmă, ceea ce permitea o bună vizibilitate din castru, până la distanțe apreciabile.

MUZEUL DE ISTORIE TURDA

 

Pentru păstrarea impresionantelor urme ale istoriei, în centrul orașului Turda stă Muzeul de Istorie, mărturie a trecutului. Cu un valoros patrimoniu, cele peste 40.000 de bunuri culturale mobile se structurează în:

  • colecția de preistorie –250 de artefacte, cele mai vechi urme de locuire în zonă, ce datează din Paleolitic – cultura musteriană – fiind reprezentate prin intermediul unor fosile

  • colecția romană și postromană, cu 24.526 de bunuri culturale, piese specifice de echipament militar și armament; monede și podoabe din aur, argint și bronz; sculpturi și inscripții de piatră; materiale tegulare și ceramică.

  • colecția medieval-modernă și memorialistică, cu 7087 de piese – numismatică, podoabe, carte veche, arme, accesorii și distincții militare, bresle, sigilii, diplome nobiliare, documente și fotografii.

  • colecția etnografică – o colecție impresionantă și valoroasă de piese etnografice, ce însumează aproximativ 750 de piese: icoane și obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile și port, ceramică, instrumente muzicale.

  • colecția de artă – piese de mobilier, tablouri, goblenuri, gravuri, obiecte decorative, etc. Cea mai valoroasă piesă din colecție este pictura în ulei intitulată, Dieta de la Turda, realizată în anul 1896 de către pictorul maghiar Körösfői-Kriesch Aladár, ce reproduce momentul istoric al declarării conștiinței și a toleranţei religioase în cadrul dietei de la Turda (6-13 ianuarie 1568).

STRAND DURGAU

 

Ștrandul Durgău completează mixul de sănătate și relaxare oferit de Salina Turda. O alternativă balneară și de petrecere a timpul liber, atât în vacanțe, cât și în zilele călduroase de vară.

În familie, cu prietenii, la orice vârstă, Ștrandul Durgău este o opțiune binevenită pentru toți cei care doresc să fie mai sănătoși apelând la remedii naturale.

Începuturile tratamentului balnear la Turda datează din 1840 când, doctorul Iosif Hanko pune bazele stațiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Lacurile de la Durgău au fost utilizate pentru balneație și terapie în mod empiric și cu amenajări minime încă din secolul al XIX- lea. Apele mineralizate clorosodice au fost utilizate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, de circulație periferică şi a afecțiunilor ginecologice.

CHEILE TURZII

 

                              Rezervația din calcarele jurasice

 

La doar 13 km de Turda, se deschide unul dintre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România – Cheile Turzii – o Rezervație Naturală.

Cheile Turzii s-au format pe parcursul a 150 de milioane de ani ca urmare a acțiunii pârâului Hășdate, un mic afluent al Arieșului, în calcarele jurasice ale munților Trascău.

Împletind legenda și realitatea, Cheile Turzii îți taie respirația prin maiestuozitatea și bogăția lor. Se întind pe o suprafață de 170 de hectare și au o lungime de aproape doi kilometri și au o diferență de nivel de aproape 350 de metri.

SALINA TURDA

Turiștii de pretutindeni au confirmat și confirmă în mod constant acest lucru » Salina Turda este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Concepută în zilele noastre ca un muzeu neobișnuit și inedit de istorie a mineritului în sare, mina de sare aflată în zona Durgău – Valea Sărată din Turda datează încă din secolul XVII!

MagioApartments 2023